Stadgar

Stadgarna gödkändes på föreningens årsmöte den 30 januari 2017.

1 §

Föreningens namn är Föreningen för sociologistuderande vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet HABITUS, och dess hemort är Helsingfors stad. Habitus används som föreningens inofficiella namn. Föreningens språk är svenska.

2 §

Föreningens syfte är att fungera som ett kontaktorgan för studerande som läser sociologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Den skall stödja medlemmarnas studier samt utveckla kontakter till institutioner där sociologer arbetar för att underlätta de studerandes övergång till arbetslivet. Vidare skall den främja medlemmarnas goda sammanhållning och stöda det gemensamma intresset för sociologi.

Föreningen fullföljer sitt syfte genom att arrangera evenemang och studiebesök samt att upprätthålla kontakter till andra grupper med intresse för sociologi.

3 §

Föreningen stöder sin verksamhet genom att emottaga understöd samt att uppbära eventuell medlemsavgift.

4 §

Envar som studerar på kandidatnivå vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet kan bli medlem i föreningen. Även de som avlägger magisterexamen med inriktning på sociologi inom Helsingfors universitet kan bli medlemmar i föreningen. Medlemmar godkänns av föreningens styrelse på ansökan.

5 §

En medlem har rätt att utträda ur föreningen genom att skriftligen anmäla detta hos föreningens styrelse eller dess ordförande eller genom att vid föreningens möte anmäla om utträde för anteckning i protokollet.

Styrelsen kan utesluta en medlem ur föreningen om medlemmen inte har betalat sin förfallna medlemsavgift eller om hen genom sitt beteende inom eller utom föreningen avsevärt har skadat denna eller om hen inte längre uppfyller de villkor för medlemskap som nämns i lag eller i föreningens stadgar.

6 §

Höstmötet besluter om anslutningsavgiftens storlek och om den årliga medlemsavgiften som uppbärs av medlemmarna.

7 §

Föreningens angelägenheter sköts av styrelsen till vilken hör en ordförande och 3-8 andra ordinarie medlemmar samt 0-8 suppleanter som alla utses vid höstmötet. Styrelsens mandattid är ett kalenderår. Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande, en sekreterare och en kassör samt utser inom eller utom sig andra nödvändiga funktionärer.

Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller då denna är förhindrad på kallelse av vice ordföranden då de anser att det behövs eller då minst hälften av styrelsemedlemmarna så kräver.

Styrelsen är beslutför när minst hälften av dess medlemmar, ordföranden eller vice ordföranden medräknade, är närvarande. Omröstningarna avgörs med absolut majoritet. Om rösterna faller jämnt, avgör ordförandens röst, vid val avgör emellertid lotten.

Minst hälften (1/2) av styrelsens medlemmar bör studera vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

8 §

Föreningens namn tecknas av styrelsens ordförande, vice ordförande, sekreterare eller kassör, två tillsammans.

9 §

Föreningens räkenskapsperiod är ett kalenderår.

Bokslutet jämte nödvändiga handlingar och styrelsens årsberättelse skall överlämnas till verksamhetsgranskaren senast tre veckor före vårmötet. Verksamhetsgranskaren skall ge sitt utlåtande skriftligen till styrelsen senast 10 dagar före vårmötet.

10 §

Föreningen håller två ordinarie möten om året. Föreningens vårmöte hölls i januari-maj och höstmöte i september-december på en av styrelsen närmare fastställd dag. Vid föreningens möten har varje medlem en röst.

Ett extra möte hålls då föreningens möte så besluter eller då styrelsen anser att det finns skäl därtill, eller då minst en tiondel (1/10) av föreningens röstberättigade medlemmar skriftligen kräver det av styrelsen för ett särskilt angivet ärende. Mötet skall hållas inom trettio dagar från den tidpunkt då kravet på mötet framställts hos styrelsen.

Som mötets beslut gäller, om inte annat bestäms i stadgarna, den åsikt som har understötts av mer än hälften av de angivna rösterna. Omröstningarna avgörs med enkel majoritet. Om rösterna faller jämnt avgör mötesordförandes röst, vid val avgör emellertid lotten.

11 §

Styrelsen skall sammankalla föreningens möten senast sju dagar före mötet genom att skicka ett kallelsebrev till varje medlem per e-post.

12 §

Vid föreningens vårmöte behandlas följande ärenden:

  1. mötet öppnas
  2. val av mötesordförande, sekreterare, två protokolljusterare och vid behov två rösträknare
  3. mötets laglighet och beslutsförhet konstateras
  4. föredragningslistan för mötet godkänns
  5. bokslut, årsberättelse och verksamhetsgranskarens utlåtande presenteras
  6. beslut fattas om fastställande av bokslut och beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och andra ansvarsskyldiga
  7. övriga i möteskallelsen angivna ärenden

Vid föreningens höstmöte behandlas följande ärenden:

  1. mötet öppnas
  2. val av mötesordförande, sekreterare, två protokolljusterare och vid behov två rösträknare
  3. mötets laglighet och beslutsförhet konstateras
  4. föredragningslistan för mötet godkänns
  5. verksamhetsplan, budget samt anslutnings- och medlemsavgifternas storlek för följande kalenderår fastställs
  6. val av styrelseordförande och övriga ledamöter i styrelsen
  7. val av en verksamhetsgranskare och dennas suppleant
  8. övriga i möteskallelsen angivna ärenden

Om en föreningsmedlem önskar att ett ärende ska behandlas vid föreningens vår- eller höstmöte ska hen skriftligen meddela detta till styrelsen i så god tid att ärendet kan tas med i möteskallelsen.

13 §

Beslut om ändring av stadgarna och om upplösning av föreningen ska fattas vid föreningens möte med minst tre fjärdedels (3/4) majoritet av de röster som avgetts vid omröstningen. Stadgeändringen eller upplösningen av föreningen ska anges i möteskallelsen.

Då föreningen upplöses används föreningens tillgångar för att främja föreningens syfte på ett sådant sätt som bestäms av det möte som fattar beslutet om upplösning. Om föreningen blir upplöst används dess tillgångar för samma ändamål.